Fotografi Falkenberg vill med stor glädje presentera nästa Fotograf i årets lineupp och det är Anders Reitmaier som kommer att ha en föreläsning under Fotografi Falkenberg den 1-2 juli 2017.

 

 

 

Fotograf, författare, familjefar, knegare. Mest bara sökare. Jag har berättat sedan jag var liten, nej inte riktigt. Jag berättade när jag var liten och nu berättar jag igen. Med en hand på verkligheten. Så brukar jag beskriva det jag gör, i alla fall för mig själv.

Efter att ha varit aktiv med hundar och tävlat på hög nivå drogs jag mot fotografi för ett 10-tal år sedan. Mina livsförhållanden ändrades och jag hade helt enkelt inte tid, eller motivation för den delen, till att fortsätta med hundlivet på det sättet. Fotografin blev ett nytt sätt att brinna på, man måste göra det tror jag, brinna inombords. Jag förstod direkt att jag ville göra något mer med de verktygen som fotografin innebär, men de första åren var väldigt vilsna och sökande. Det skulle ta nästan 7 år innan jag hittade rätt. Jag insåg att skrivande och fotograferande hör ihop för mig och att det jag vill berätta om är mitt liv och det jag ser i mitt liv. Jag har vare sig möjlighet eller tid att åka världen runt för att plåta, kanske inte modet heller, så för mig blir det att gräva där jag står. Dokumentärt och berättande, kanske någon skulle säga att jag berättar personligt dokumentärt med bland annat fotografer som Sune Jonsson, Micke Berg, Inta Ruuka och Bruce Davidson som förebilder. I mitt arbete är människan och mänsklighet viktigt, alla mina bilder baseras på mötet där människan är i centrum, inte fotografen.

I projektet Hem utvidgade jag cirklarna för det personligt dokumentära, jag blev nyfiken på familjer och personer som finns runt omkring mig i Oskarström, den by jag lever i. Några av personerna kände jag lite ytligt, några kände jag inte alls. Jag ville berätta en berättelse om vardag, om livet, om Hem och om att leva sitt liv på en liten plats i den stora boken som Sune Jonsson skriver om.