FOTORESOR TILL NATUR OCH KULTUR

”Wenn jemand eine Reise tut, so kann er etwas erzählen”.

När någon gör en resa har han något att berätta.

Ovanstående är ett ordspråk som jag kommer ihåg stod att läsa i någon av mina tyskaböcker i gymnasiet. Nog är det en anledning till att vi vill röra på oss och uppleva andra platser. Människan har alltid varit nyfiken på vad som finns på ställen vi inte besökt tidigare. Den nyfikenheten har historiskt drivit oss att lämna vårt urhem i Afrika och söka nya boplatser.

Något som driver mig när det gäller resandet är att uppleva de där speciella mötena, inte bara med naturen utan också med människorna. Hur lever de, vilka utmaningar har de i sitt vardagsliv, hur tänker de om sina liv, vilken historia har de etc? En resa blir så mycket rikare när vi lär oss förstå dem vi möter och inte bara passerar förbi för att jäkta till nästa art att rikta kameran mot. På köpet får vi med oss annorlunda bilder och berättelser som berör oss på ett djupare plan och kanske till och med ger oss nya vänner.

2012 gick en av de första fotoresorna till Rumänien och där startade en reseverksamhet som nu upptar den största delen av min tid. Resorna vänder sig till personer som vill uppleva natur och kultur på ibland lite udda platser dit inte den vanlige turisten hittar. Numera bedrivs resorna i ett separat bolag tillsammans med Brutus Östling och Lars Pettersson.Numera kan du välja mellan ännu fler resor sedan vi startade Fokus fotoresor hösten 2020.
Gert Olsson