Program 2022

Här hittar du allt som kommer ske 2-3 juli 2022 i Falkhallen.

Roger Bengtsson

Lördag 2 juli kl 10.30

Roger Bengtsson

Jag är pensionär med ett stort intresse för fotografering. Men jag har också specialiserat mig på att skapa bildspel som är ett trevligt sätt att presentera sina bilder på. 

Många av bildspelen bygger på olika fotoresor som jag gjort, bilderna är ofta djur och natur men ibland även inslag från människor städer och olika livsmiljöer.

Bildspelen skapas i programmet PTE AV Studio 10.

Göran Segeholm

Lördag 2 juli kl 11.45

Göran Segeholm

Läsa bild — en snabbkurs i kreativitet 

Det finns många sätt att se på bild. Ett är att förvänta sig att bilden ska göra hela jobbet, och ”drabba” eller ”knocka” den som tittar. Det är lätt. Antingen blir du berörd eller inte. På några sekunder kan du kalla bilden ”bra” eller ”dålig”. 

Ett mer krävande, men också mer givande, sätt är att göra sig till medskapare av bildens budskap. Att samarbeta med bilden, få den att öppna sig. För att uppnå det krävs att du tar steget från en passiv tittare till en aktiv och kreativ läsare. 

I den här föreläsningen får du några verktyg för kreativ bildläsning av Göran Segeholm, som bland annat driver det visuella gymmet Bildspråket. (Där kan du också prenumerera på ett gratis veckomejl om visuell kommunikation — bildspraket.se). 

Om Göran: 

Göran Segeholm är en av Sveriges mest efterfrågade lärare i fotografisk bild. Han har skrivit sex böcker om fotografi, gjort två podcasts, varit huvudlärare på Fotografiska i Stockholm under tio år samt undervisar regelbundet vid Högskolan i Jönköping och Linnéuniversitetet. 

Camilla Grönbladh

Lördag 2 juli kl 13.15
Söndag 3 juli kl 11.45

Camilla Grönbladh

Föreläsning Lördag

Upptäck bildens historia

Camilla Grönbladh har varit domare i flertalet fototävlingar, stora som små.  För henne får bilder gärna vara mer än vackra. Hon vill att de ska beröra. Väcka känslor. Berätta en historia. I den här föreläsningen har hon valt ut tio bilder från fotoutställningen Fotografi Falkenberg. Hon delar med sig av sin läsning av bilderna, och ger dig egna verktyg att använda för att på ett djupare plan kunna beröras av bildernas historia.

Föreläsning Söndag

Om konsten att utvecklas som fotograf. 

Moderskeppet.se har i över femton års tid utbildat och utvecklat fotografer. De har varit en del av många av dagens yrkesverksamma fotografer. I den här föreläsningen presenterar Camilla Grönbladh Moderskeppets specialutformade pedagogik, och ger dig tips på hur du kan utmana dig själv till att bli en bättre fotograf. Oavsett vilken nivå du fotograferar på. 

Om Camilla Grönbladh

Camilla är föreläsare, utbildare och kommunikatör på Moderskeppet.se. I grunden är hon journalist och undervisar framförallt i visuell kommunikation.

Mats Alfredsson

Lördag 2 juli kl 14.30

Mats Alfredsson

En av Sveriges ledande streetfotografer och föreläsare inom Street Photography. Sedan 17 år tillbaka djupt involverad i streetfotograferandets utveckling både i Sverige och internationellt. Har drivit workshops och arrangerat fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago. Gjort ett flertal större separat- och samlings-utställningar i såväl Sverige som USA (Chicago Sweden American Museum) och gett ut fotoboken ”Chicago Streetwalk”.

Mats Alfredsson är också en av grundarna till Gothenburg Street Photo Festival som i år genomförs för andra gången. En festival som lockar både svenska och internationella besökare. Han har ett nära samarbete med Zoom Fotoresor. I samarbete med Abecita Popkonst & Foto driver han och är curator för plattformen Room For Street, som löpande bjuder in intressanta streetfotografer att ställa ut. Allt för att inspirera och utveckla genren.

Se portfolio på: www.matsalfredsson.com

Du kan också följa honom på Faceboook: Mats Alfredsson Streetphoto, eller Instagram: Matsstreetphoto

Gert Olsson

Lördag 2 juli kl 15.45
Söndag 3 juli kl 10.30

Gert Olsson

Gert Olsson från Kinna fotograferar helst i naturen där både landskap och djur hamnar på minneskortet. Det blir också en hel del bilder från resor till natur och kultur i Fokus fotoresors regi där han är delägare.

I slutet av 2019 slutfördes ett projekt om jätteträd som resulterade i en bok, ”Möten med jättar – de stora träden berättar”. Det är också om detta ämne årets föreläsning på Fotografi Falkenberg handlar.

Förutom trädprojektet kommer flera spännande resmål att presenteras i montern och under föreläsning på fotodagarna. 

Angelica Rydelius

Söndag 3 juli kl 13.15

Angelica Rydelius

Långt under markens yta lurar en svunnen värld skapad av våra förfäder. En värld och arbetsplats som varit allt annat än gästvänlig och riskfri. Angelica tar dig med till våra gamla övergivna gruvor i Sverige och berättar om hur du gör för att fotografera i miljöer helt utan dagsljus.

På fritiden är jag ute i naturen så mycket jag bara kan, det är där jag bäst återhämtar mig. Vandra, paddla, dyka eller klättra är några få av de saker jag pysslar med.  Historia har alltid fascinerat mig, så mitt intresse för gamla övergivna platser känns kanske inte helt oväntat. För att få andra i min närhet att förstå min passion, för framför allt gamla nedlagda gruvor, började jag att fotografera och i och med det föddes mitt fotointresse.

Du hittar mer om mig här.

Patrik Larsson

Söndag 3 juli kl 14.30

Patrik Larsson

-Någon har sagt ”Att fotografera är att leva”.  Jag skulle vilja lägga till en rad, att fotografera och inspirera andra att fotografera är att leva.

Patrik Larsson är en av Sveriges främsta fotografer med passion för landskap. De intima landskapen är något som han gillar speciellt mycket. Något som syns i hans första bok “Det knappt märkbara”.

-Jag gillar mina egna turer med kameran lika mycket som jag älskar att få ta med en grupp ut och inspirera och lära ut det jag kan och brinner för. I min roll som fotograf är det i landskapet jag trivs bäst. Jag fotograferar allt från stora vyer till små omsorgsfullt utvalda utsnitt. Just de intima landskapen är något speciellt. Det ger mig en stor möjligthet att uttrycka mig och visa upp delar av naturen som de flesta missar och det är fascinerande att se hur mycket abstraktion man kan skapa genom att inte visa allt.

Patrik ser kameran som ett sätt att förmedla en upplevelse och registrera en känsla. Tydligt i den senaste boken ”Det stilla landskapet” vilken också är grunden för Patriks föreläsning.

– Det är fantastiskt att ha möjlighet att uttrycka sina bildidéer genom olika medium både digitalt och analogt, svartvitt och färg. Men i slutändan är nog ändå kaffetermosen det viktigaste. Den gör att jag tar in min omgivning och sätter mig i ett lugnare tempo säger Patrik.

Patrik Larsson är även en av Sveriges mest kunniga på Lightroom samt arbetar även mycket med fine art print och utställningsutskrifter från sin egen printstudio Grandimage i Göteborg.

Besök oss i vår monter på Fotografi Falkenberg 2022

Mattssons Foto är en av Sveriges äldsta fotohandlare med butik i Lund sedan 1921. Hos oss på Mattssons foto kan du köpa kameror och objektiv direkt på hemsidan eller i vår butik i Lund. Här har du möjligheten att hitta fotoutrustning online som passar alla. Vi på Mattssons foto sätter kunden i fokus med utmärkt service och hög kunskap. Vi har även ett av Sveriges bredaste utbud på nätet.
Handla din kamera eller ditt objektiv redan idag!

Utöver vår försäljning till privatkunder har vi sedan många år även varit leverantör till landsting, storindustri, försvaret och institutioner vid universitet och högskola. Detta ställer höga krav på vår personal, som tillsammans har mer än 200 års erfarenhet av det mesta som rör foto och video.

Hos oss kan ni lämna all sorts analog film. Det mesta kan vi framkalla på en timme om det måste gå fort.
Ni kan även lämna in gamla negativ för inscanning eller reproduktion i valfri storlek.

Du kan även beställa fotokopior och fotopresenter som t.e.x canvasförstoringar. Under länken ”Beställa bilder”, i toppmenyn, finner du information om hur man sänder in digitala bilder till oss för att få fotokopior. Här finner du dessutom vårt lager av begagnad fotoutrustning via blocket, samt information om var vi finns, våra öppettider och hur ni kommer i kontakt med oss.

https://www.mattssonsfoto.se

Besök oss i vår monter på Fotografi Falkenberg 2022

Leofoto eller Zhongshan Laitu Photographic Equipment Co. Ltd grundades i början av 2014 av den kinesiska unga ingenjören Tony Deng. Företaget ligger i Zhongshan, det vackra Pearl River Delta-området i Kina. Leofoto har blivit ett av de största stativmärken i Asien och Europa utrustning på bara fyra år.

Leofoto är ett ungt företag med högteknologisk utrustning och kreativitet, under flera år har Leofoto försett hela världen med professionella stativ för andra märken. Sedan 2014 ligger fokus på det egna märket Leofoto.

Det egna varumärket Leofoto introducerades på Photokina 2016 och skedde under devisen att inget ska sparas på materialval, tillverkning och design. Detta gäller ner till val av minsta bricka och skruv. All bearbetning sker med CNC-fräsning vilket ger högsta precison och ytfinish. Alla aluminiumdetaljer anodiseras, typII, för maximalt skydd. Detta ser och känner du när du håller ett Leofoto stativ.

Leofoto har en monteringsverkstad med 4 monteringslinjer, 2 CNC-maskinparker med högautomatiserade produktionslinjer bestående av 80st av CNC-fräsar, hög- och lågtemperaturtestare, korrosionsmotståndstestare och andra enheter med hög precision.

Leofoto är ett litet företag med 20 ingenjörer och 130 arbetare som sköter den tekniska utrusning och monteringen av stativ, kulleder. Nuvarande produktionskapacitet är 1000 stativ per dag. 
 
Leofotos ständiga tillväxt beror på dess utvecklingsteam. Det är grundstenen i deras verksamhet. Leofoto strävar alltid efter att erbjuda produkter och tjänster av bästa kvalitet för fotografer och videografer från hela världen.

(hämtat från hemsida)

 https://www.dext.se/sv/omlefoto.html