Program 2022

Här hittar du allt som kommer ske 2-3 juli 2022 i Falkhallen.

Roger Bengtsson

Lördag 2 juli kl 10.30

Roger Bengtsson

Jag är pensionär med ett stort intresse för fotografering. Men jag har också specialiserat mig på att skapa bildspel som är ett trevligt sätt att presentera sina bilder på. 

Många av bildspelen bygger på olika fotoresor som jag gjort, bilderna är ofta djur och natur men ibland även inslag från människor städer och olika livsmiljöer.

Bildspelen skapas i programmet PTE AV Studio 10.

Göran Segeholm

Lördag 2 juli kl 11.45

Göran Segeholm

Läsa bild — en snabbkurs i kreativitet 

Det finns många sätt att se på bild. Ett är att förvänta sig att bilden ska göra hela jobbet, och ”drabba” eller ”knocka” den som tittar. Det är lätt. Antingen blir du berörd eller inte. På några sekunder kan du kalla bilden ”bra” eller ”dålig”. 

Ett mer krävande, men också mer givande, sätt är att göra sig till medskapare av bildens budskap. Att samarbeta med bilden, få den att öppna sig. För att uppnå det krävs att du tar steget från en passiv tittare till en aktiv och kreativ läsare. 

I den här föreläsningen får du några verktyg för kreativ bildläsning av Göran Segeholm, som bland annat driver det visuella gymmet Bildspråket. (Där kan du också prenumerera på ett gratis veckomejl om visuell kommunikation — bildspraket.se). 

Om Göran: 

Göran Segeholm är en av Sveriges mest efterfrågade lärare i fotografisk bild. Han har skrivit sex böcker om fotografi, gjort två podcasts, varit huvudlärare på Fotografiska i Stockholm under tio år samt undervisar regelbundet vid Högskolan i Jönköping och Linnéuniversitetet. 

Camilla Grönbladh

Lördag 2 juli kl 13.15
Söndag 3 juli kl 11.45

Camilla Grönbladh

Föreläsning Lördag

Upptäck bildens historia

Camilla Grönbladh har varit domare i flertalet fototävlingar, stora som små.  För henne får bilder gärna vara mer än vackra. Hon vill att de ska beröra. Väcka känslor. Berätta en historia. I den här föreläsningen har hon valt ut tio bilder från fotoutställningen Fotografi Falkenberg. Hon delar med sig av sin läsning av bilderna, och ger dig egna verktyg att använda för att på ett djupare plan kunna beröras av bildernas historia.

Föreläsning Söndag

Om konsten att utvecklas som fotograf. 

Moderskeppet.se har i över femton års tid utbildat och utvecklat fotografer. De har varit en del av många av dagens yrkesverksamma fotografer. I den här föreläsningen presenterar Camilla Grönbladh Moderskeppets specialutformade pedagogik, och ger dig tips på hur du kan utmana dig själv till att bli en bättre fotograf. Oavsett vilken nivå du fotograferar på. 

Om Camilla Grönbladh

Camilla är föreläsare, utbildare och kommunikatör på Moderskeppet.se. I grunden är hon journalist och undervisar framförallt i visuell kommunikation.

Mats Alfredsson

Lördag 2 juli kl 14.30

Mats Alfredsson

En av Sveriges ledande streetfotografer och föreläsare inom Street Photography. Sedan 17 år tillbaka djupt involverad i streetfotograferandets utveckling både i Sverige och internationellt. Har drivit workshops och arrangerat fotoresor till städer som London, Berlin, Amsterdam, Lissabon och Chicago. Gjort ett flertal större separat- och samlings-utställningar i såväl Sverige som USA (Chicago Sweden American Museum) och gett ut fotoboken ”Chicago Streetwalk”.

Mats Alfredsson är också en av grundarna till Gothenburg Street Photo Festival som i år genomförs för andra gången. En festival som lockar både svenska och internationella besökare. Han har ett nära samarbete med Zoom Fotoresor. I samarbete med Abecita Popkonst & Foto driver han och är curator för plattformen Room For Street, som löpande bjuder in intressanta streetfotografer att ställa ut. Allt för att inspirera och utveckla genren.

Se portfolio på: www.matsalfredsson.com

Du kan också följa honom på Faceboook: Mats Alfredsson Streetphoto, eller Instagram: Matsstreetphoto

Gert Olsson

Lördag 2 juli kl 15.45
Söndag 3 juli kl 10.30

Gert Olsson

Gert Olsson från Kinna fotograferar helst i naturen där både landskap och djur hamnar på minneskortet. Det blir också en hel del bilder från resor till natur och kultur i Fokus fotoresors regi där han är delägare.

I slutet av 2019 slutfördes ett projekt om jätteträd som resulterade i en bok, ”Möten med jättar – de stora träden berättar”. Det är också om detta ämne årets föreläsning på Fotografi Falkenberg handlar.

Förutom trädprojektet kommer flera spännande resmål att presenteras i montern och under föreläsning på fotodagarna.