Från Storlomens rop ur dimmorna som sveper över sjön i det inre av Halland till molnskogar på Andernas sluttningar i Ecuador. En resa från foto som hobby till 30 år av fotografisk verksamhet på heltid, varav 10 år med fotoresor där mötet med människor och kultur var ett bärande inslag. En första fotoresa gick 2012 till Rumänien och där startade en reseverksamhet som nu håller på att avvecklas efter händelserika och spännande år i branschen. 

Gert bidrar i år med Ecuador – ett mångfaldernas land

Från Amazonas djungler i öster till Andernas sluttningar och molnskogar genom små byar och städer med spännande marknader får du följa med till Stilla Havskustens fiskebyar. Möt den biologiska rikedomen i Amazonas och indianer i höglandet likväl som färgsprakande fåglar och ett storstilat landskap. Stifta bekantskap med Chimborazo, Ecuadors högsta, heliga berg, städer som Quito och Cuenca och byar vid Stilla havskusten där hantverk som panamahattar ger sysselsättning. Här driver Jan Smedmyr sin hjälporganisation Futuro Valdivia som erbjuder sjukvård men även stöd till nystartade småföretag. Hans engagemang för folket ger oss en unik inblick i vardagslivets bekymmer och glädjeämnen.

I fortsättningen blir det egna resor och naturligtvis föreläsningar. Gert har ett digert arkiv att ösa ur och till det ett stort engagemang för skogen i nutid. Dess bevarande och återskapande. ”Det är en uppgift för alla naturfotografer att förmedla hur det verkligen ser ut i den svenska skogen i kontrast till hur en riktig, artrik skog ser ut.
Ett eget projekt om jätteträd resulterat i en bok 2019 med 100 av Europas största träd och historier och sägner förknippade till dessa.